Anyanyelvi Mészárszék

A bejegyzéseimben igyekezni fogok a mindennapi nyelvhasználatból érdekességeket vagy hibákat kiragadni, és leírom a véleményemet hozzá.

Friss topikok

Címkék

anyanyelv (1) avagy (1) deviszont (1) nej (1) nyelvtan (1) vagy (1) vej (1) Címkefelhő

HTML

A minap a Westendben nézelődtem egyik kedves barátommal, amikor az egyik divatüzlet portálüvegén a következő marketingszöveget olvastuk:

"Utolsó árak!" 

Egyből eszembe is jutott egy meglehetősen harmadosztályú vicc:

 

a titkárnő bemegy a főnökhöz, és mondja, hogy:

- Igazgató úr, megszűnik az adóhatóság!

- Hát ezt meg honnan veszi, Mancika?

- Azt írták a levélben, hogy "utolsó felszólítás"...

 

Na persze itt szó sincs ilyenről, nem szűnik meg a bolt, és még lesznek bőven árak, sőt valószínű, hogy magasabbak is, mint eddig. Viszont megpróbáltam magam elé képzelni azt a helyzetet, amit a kiírás szó szerint jelent: Az üzletben totálkáosz, csak jönnek az új termékek, de az utolsó árcédulákat használják fel, és ezután már ár nélkül kell a termékeket kitenniük a vásárlóknak....

De érdekes volt marketinges oldalról végiggondolni:

Mi is a cél? Hogy minél többen bemenjenek a boltba, minél többen vásároljanak. És ezt hogy akarták elérni? Felhasználtak két szót, aminek külön külön hatása van az emberre.

"utolsó" - nincs tovább, most cselekedj, különben késő lesz! 

"árak" - amikor az ember ezt a szót olvassa egy portálüvegen, automatikusan az olcsó termékekre gondol, hisz olyat még nem látott a világ, hogy valaki kiírja, hogy az árai nem versenyképesek, magasak, és megfizethetetlenek.

No és ennek a két szónak az egymás után rakásával megszületett egy olyan marketingszöveg, ami rám nem hat ösztönzőleg, nem akarok miatta bemenni abba az üzletbe. Hiába alkalmas a nyelv a trükkös marketingfogások kommunikálására, ha valakinek nem megy, akkor nem megy. Kész.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyanyelvimeszarszek.blog.hu/api/trackback/id/tr663907592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása