Anyanyelvi Mészárszék

A bejegyzéseimben igyekezni fogok a mindennapi nyelvhasználatból érdekességeket vagy hibákat kiragadni, és leírom a véleményemet hozzá.

Friss topikok

Címkék

anyanyelv (1) avagy (1) deviszont (1) nej (1) nyelvtan (1) vagy (1) vej (1) Címkefelhő

HTML

Régen nem írtam, itt az ideje egy újabb gyöngyszemet megvizsgálni.

Tévében, rádióban gyakran halljuk, hogy a nejem válni akar, a vejem nem törődik a gyerekeivel, stb. Amikor azonban ezen szavak szótövével akarnak az emberek kezdeni valamit, akkor furcsa módon a következőképp születik a szótő:

nejem - (e)m = nej, valamint

vejem - (e)m = vej.

Az egész azért nehezen emészthető számomra, mert szerintem a "nejem" és "vejem" az tulajdonképpen "nőm" és "vőm", vagyis a "nő" és "vő" szavaink rendhagyó ragozásából született.

Az egyik kereskedelmi csatorna híradójában hallottam, hogy ..."a nej feljelentést tett bántalmazó férje ellen". Nej. Ez nektek nem hangzik idegenül? Nem kapjátok fel a fejeteket, hogy "mit is hallottam?"?

Címkék: anyanyelv nyelvtan vej nej

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anyanyelvimeszarszek.blog.hu/api/trackback/id/tr624327920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kerimind 2018.10.31. 20:11:13

Csak harmadik személyben értelmezhető, hiszen nej, vej szavunk nincs.
süti beállítások módosítása