Anyanyelvi Mészárszék

A bejegyzéseimben igyekezni fogok a mindennapi nyelvhasználatból érdekességeket vagy hibákat kiragadni, és leírom a véleményemet hozzá.

Friss topikok

Címkék

anyanyelv (1) avagy (1) deviszont (1) nej (1) nyelvtan (1) vagy (1) vej (1) Címkefelhő

HTML

Sziasztok!

Épp tegnap este hallottam a következőt:

"olcsó ár"

Ezzel meg is kaptam a következő postom vezértémáját. A kérdés a következő: az ár olcsó, vagy az áru? A válasz persze egyszerű, lévén hogy egy ár nem tud sem olcsó lenni, sem drága, mivel nem azt vesszük meg. Az legfeljebb alacsony vagy magas lehet. Következésképp az áru lehet csak drága, vagy éppen olcsó. A fenti szóösszetétel tehát önmagában úgy rossz, ahogy van.

Tehát ahogy nincs "alacsony krumpli", úgy nincs "olcsó ár" sem. Fordítva már egészen más a leányzó fekvése: "olcsó krumpli", "alacsony ár"

Ami ennél a jelenségnél igazán gond, hogy a multik plakátjain nagyon sokszor a fenti, rossz példát látjuk viszont. Ők csupán arra törekszenek, hogy az olcsóságukat és az általuk kínált előnyös árat minél rövidebben közöljék a néppel. Sajnos ezzel a mészárszékre terelik a nyelvet.

 

Hasonlóan nem létező szókapcsolat a "deviszont". Írásban még nem találkoztam vele, így nem tudom, hogy hogyan helyesebb leírni: "deviszont" vagy "de viszont". Akármi legyen is a megfejtés, egyik sem tűnik kifejezetten helyesnek.

A "de" és a "viszont" jelentése apróságoktól eltekintve megegyezik. Mindkét szó ellentétes mellérendelő tagmondatok között szokott kötőszóként szerepelni. Így ezen a gondolatmeneten elindulva közel megegyező jelentésű kötőszavakat fogok most egymás mellé rakni:

- vagyistehát

- ésilletve

- ígyezért

Ugye, milyen furán hangzanak? Ami igazán fura, hogy a "deviszont" is ezek közé a lehetetlen összetételek közé tartozik, de mégis sokan használják, és nem tartják helytelennek. Ergo: Irány a mészárszék!

Címkék: deviszont

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anyanyelvimeszarszek.blog.hu/api/trackback/id/tr363740475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mkuk 2012.11.12. 01:27:40

Van különbség a 'de' és a 'viszont' között, hajnali 1-kor nem próbálom meg leírni max érzékeltetni picit:-) a legegyszerűbb példával szemléltetni, igaz már most érzem h ezzel magamat is csak hitegetem, mert ehhez most kevés vagyok, legyen inkább annyi, hogy ahol mind2 használható, ott a de 'erősebb', határozottabb. Sok esetben pedig csak az egyik helyes, nem beszélve arról, hogy a viszont jelenthet ismétlődést is (többjelentésű?). Mind1 most inkább alszom, remélem egyszer vmi bölcsész szépen körbejárja ezt a témát is, a legnagyobb örömünkre:-)

Veder1 2015.10.29. 10:28:26

Én egyetértek veled, deviszont :) m.origo.hu/itthon/20140221-interju-ittzes-noraval-a-magyar-nyelv-nagyszotaranak-foszerkesztojevel.html
süti beállítások módosítása