Anyanyelvi Mészárszék

A bejegyzéseimben igyekezni fogok a mindennapi nyelvhasználatból érdekességeket vagy hibákat kiragadni, és leírom a véleményemet hozzá.

Friss topikok

Címkék

anyanyelv (1) avagy (1) deviszont (1) nej (1) nyelvtan (1) vagy (1) vej (1) Címkefelhő

HTML

A címből gondolom mindenkinek világos a poszt témája.

Talán a leggyakoribb hiba a mindennapos nyelvhasználatban (eltekintve a -ba -be -ban -ben ragok alkalmazásától), hogy az "egyelőre" szavunk helyett az "egyenlőre" szót használjuk. Az egészben a kellemetlen, hogy ezen szavaink jelentése még csak köszönőviszonyban sincs egymással.

Egyelőre - nehéz egy másik szóval leírni a jelentését, talán ahhoz áll közel, hogy "most még (csak)", példa.: Egyelőre nem hoz új rendelkezést az önkormányzat.

Egyenlőre - jelentése "azonosan" példa: Kásás parádés góljának köszönhetően egyenlőre áll a két csapat.

Természetesen a rossz szóhasználat nem meglepő, hiszen kiejtésben is nagyon ritkán hallja ezt az ember helyesen, ezért azt hisszük, hogy a helytelen a helyes.

Sajnos nem jut eszembe semmilyen nyelvi lelemény, hogy hogyan lehetne hatékonyabban rávilágítani a problémára és jó mederbe terelni a nyelvhasználatot, úgyhogy a bejegyzésnek most kurtán-furcsán szakad vége.

Szép napot!

Címkék: egyelőre egyenlőre

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyanyelvimeszarszek.blog.hu/api/trackback/id/tr834148053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása